Un paradigma és un exemple o model d'alguna cosa, i quasi sempre busquem paradigmes que considerem idonis per tal d'emmirallar-nos-hi. El problema, sembla, és que cadascú interpreta el món segons el seu ideal de model i creu que aquesta és la única manera de fer-ho.
Ampliant la definició de paradigma, veiem que en aquest exemple o model hi ha un conjunt de regles i disposicions que defineixen dues coses, una és que un model estableix uns límits, i l'altra que indica com comportar-se en el marc d'aquest límits per tal de tenir èxit. Qui va treballar aquesta definició va ser Joel A. Barker, un acadèmic independent, classificat de futurista, que va inculcar a les empeses la necessitat de canviar els paradigmes establerts partint d'una visió de futur i de la idea que “no hi ha res impossible si no limitacions mentals” i que “aquells que diuen que no es pot fer acostumen a ser avançats pels que ho estan fent”. Com sempre, ens trobem davant d'unes pautes d'actuació que tan serveixen per un govern, per una empresa o per una persona.
Però s'ha de tenir una visió de futur que vagi més enllà dels paradigmes establerts per tal de poder avançar. Una visió de futur que sigui àmplia i generosa. Per reafirmar aquesta idea recordem tres frases de tres presidents d'entitats diverses que s'han fet famoses per tot el contrari, és a dir, per no tenir una visió de futur àmplia. El 1895, el que era President de la Royal Society, una de les associacions científiques més antigues i reconegudes del món va dir: “les màquines voladores més pesades que l'aire són impossibles”, encara que val dir que tot just feia 50 anys que s'havia “descobert” el petroli. Ja en el segle passat, el president de IBM va dir l'any 1943: “ Crec que el mercat mundial per a computadores no dóna per gaire més que per cinc unitats”. I el director general de Digital Equipement Corporation va pronunciar el 1944 la següent frase: “no hi ha cap raó per creure que els individus vulguin tenir una computadora a casa seva”. No obstant avui dia hi ha màquines pesades que volen, molt més de cinc computadores en el món, i no només infinitat d'individus tenen un ordinador a casa si no que segurament en porten un altre a la butxaca.
Tenir visió i actuar. Ara. Diu el Dalai Lama «només existeixen dos dies l'any en els que no es pot fer res: ahir i demà. Per tant avui és el dia ideal per estimar, créixer, fer i, principalment, viure”
Maria Crehuet