És trist veure com a un país com França se’l permet endeutar-se per sobre de lo permès per tal que pugui comprar armament per a defensar-se d’aquesta guerra bruta, mentre no se li permetia de fer-ho per a accions socials. No sé si una guerra és la millor manera de solucionar el problema de terrorisme que patim o si el que fem és just caure en la trampa i fer allò que els “gihadistes” volen que fem. No ho veig gens clar...
Però en mig de tantes notícies, aquests dies, sobre els atacs a París i aquest estat de guerra en el que diuen que ens trobem, hi ha hagut una altra notícia que no pot haver passat desapercebuda: la NASA ofereix places de colonitzadors a Mart. Sí, tal com ho llegiu: colonitzadors. I si els atacs terroristes em van somoure el cor, la colonització d’un planeta proper em somou la consciència.
Per a estar més segura del què significa colonitzar, busco al diccionari i llegeixo que es tracta de formar nuclis de població fixa en un territori lluny de l’originari dels pobladors, i que el colonialisme és “un procés d'expansió política, comercial i cultural que es va iniciar el darrer terç delsegle XIX. Els països europeus es van llançar al domini del món, essencialment d'Àsiai d'Àfrica, com a culminació de l'expansionisme iniciat elsegle XV. Però el seu caràcter va diferir de forma substancial del de l'Edat Moderna. Mentre lescolònies medievals eren de tipus comercial o bé d'establiment, les del segle XIX van ser bàsicament d'explotació sistemàtica d'amplíssims territoris. El ritme d'ocupació va ser molt ràpid i el nombre de països ocupats molt més elevat. En darrer lloc, l'expansió va presentar un caràcter més bel·licós.” I perdoneu que ho hagi copiat tot, però em sembla prou important comprendre bé el què significa, no només pel fet que pretenguem “colonitzar” Mart (estem segurs que no hi ha habitants?) si no pel que la colonització ha representat de violència en tots aquests països que ara es troben deprimits i immersos en guerres inacabables... que ens reboten.
Qui es beneficia de tot aquest enrenou? Els fabricants d’armes i els que les comercialitzen, i ves a saber quantes persones més fan negoci de les atrocitats. Llegeixo que el comerç d’armament ha crescut un 16% en cinc anys. Déu ser dels pocs que no està en crisi!
I no acabo d’entendre-hi res. Potser és que ara que tenim la Terra ben “emmerdada”, per tal que el negoci no decaigui... toca anar a desestabilitzar Mart?
Maria Crehuet